Hrana za ribolov

Mešanje i upotreba gotovih hrana​




Danas se na tržištu može pronaći mnogo gotovih hrana, tu su one praškaste, pa pelete, pa boile što uz one prirodne, kukuruz i razne semenke , čini doista široku paletu. Naravno da nije sve jedno kada ćemo i koju koristiti. To zavisi pre svega o vrsti ribe koju nameravamo loviti ali i o značaju same hrane. Najčešće nije dovoljno samo otići u prodavnicu , kupiti primer hranu za šarana, otići u ribolov i jednostavno je bacati u vodu. Za uspešan je ribolov potrebno ipak više.

Znate li čemu uopšte služi hrana?

Neki misle da hrana služi tome da nahrani ribu. Neki će reći da je njena funkcija da samo privuče ribu. Istina je međutim negdje između. Dakle, hrana bi doista trebala privući ribu ali i dovoljno ju zadržati u hranjenom području kako bi imala vremena pronaći vaš mamac. Zato nije svejedno kakvu ćemo hranu koristiti, namerno ne kažem koju jer ih ima doista mnogo od mnogih proizvođača. Od karakteristika hrane mnogo zavisi , a to su njena ljepljivost, hranljivost, veličina granulata, boja, okus i miris (aroma).



Ljepljivost i hranljivost

Ljepljivija se hrana sporije "otvara" u vodi i time će duže ostati na mestu hranjenja. Ljepljivu hranu riba ne može pojesti brzo već je mora polako "grickati". Uglavnom se koristi za ribolov pomoću hranilice jer se sporo otapa i polako otpušta komadiće. Kugle manje ljepljive hrane će se u vodi brže raspasti i riba će ju pojesti brže. Zato bi hrane koje se brže raspadaju trebale biti manje hranljive kako se riba ne bi brzo zasitila. Najbolje je kad kombijimo . Iako ima gotovih hrana za razne situacije, možemo uzeti više njih i kombinirati, brže topljive (privlače) s manje topljivima (zadržavaju). Pravilo je da brže topljive bacamo češće po malo ,  dok one teže topljive bacamo odmah na početku ribolova ili u nekim dužim vremenskim intervalima.
 ​

Dodaci koji potiču aktivnost ribe.. 😍😍🎣

U hranu možemo dodavati i takozvane apetit stimulatore. Oni mogu biti potpuno prirodni poput kuvane ili pržene konoplje koja potiče pražnjenje crijeva kod ribe i time stimuliše glad. Malo ljudi zna da je golubiji izmet odličan prirodni stimulator apetita, ovozato što u sebi sadrži koje kakvo polu svareno zrnevlje natopljeno probavnim sokovima goluba koji ribi u nastavku pomažu da brže svari ono što je pojela. Od veštačkih stimulatora je svakako najpoznatiji betain koji je obavezan sastojak svih modernih mikseva za boile.

Dodaci koji hrane ribu

Nije redak slučaj da se u gotove hrane dodaje i ona prirodna. Primer , u lovu mrene je gotovoj hrani poželjno dodati žive crve. Ovo zato što se mrena nalazi u rekama pa moramo koristiti ljepljiviju hranu (manje ljepljiva bi se brzo raspala i otišla niz struju) koju će živi crvi svojim migoljenjem polako otvarati na dnu oslobađajući mirisne komponente, ali i zato što će onda mrena oslobođene crve dugo tražiti i loviti među kamenjem na dnu.


Međutim, ne smije se preterati sa dodacima kako ne bi prehranili ribu. Zato je bolje hranu sa dodatkom crva bacati kontinuirano i u manjim količinama, pogotovo na rekama.
Ima dana kad i treba konstantno hraniti..

Dodaci koji povećavaju veličinu i smanjuju hranljivost

Ponekad je gotovoj hrani dobro dodati zemlju. Ona će hrani povećati masu ali je i otežati da lakše padne na dno. Kako bi se riba više zainteresovala za hranu, dobro je dodati i nešto kukuruza šećerca koji se lako vari a , svojom bojom će na tamnoj podlozi dodatno zainteresovati ribu.


Pored funkcije otežanja hrane, zemlja će smanjiti hranljivost bačene količine i otežati ribi da se brzo najede i ode. Najčešće se koristi zemlja sa krtičnjaka koja je već fino razmrvljena , kao i druge vrste zemlje . Takođe , sitnija riba će iz zemlje teže izvlačiti čestice hrane pa tako i manje smetati dok čekamo krupniju. i neprestanim navlačenjem mamca iz teške zemlje s kojom ste hranu pomešati teško nalazi svoj obrok, pa time i manje smeta pri ribolovu.
Odličan su dodatak i zemlje usitnjene poput pudera (prašina). Dodamo li takvu, ona će stvarati oblak u koji riba rado ulazi. Znamo da šaran ili deverika koji se hrane na dnu pokretima repa i peraja podižu velike količine mulja (stvaraju oblak) koji onda filtriraju tražeći ličinke kukaca i druge čestice hrane. Stvorimo li dodatkom fine zemlje jednak oblak, on će sasvim sigurno delovati privlačno za ribe u blizini i one će bez straha ući u njega misleći da se radi o jatu riba koje se tu hrane.

Dodaci koji potiču znatiželju kod ribe

Kod svih živih bića, pa i riba, postoji znatiželja. Zato je u hranu dobro dodati i nešto što naoko nije logično. Već smo spomenuli žuti kukuruz šećerac, ali se mogu dodavati i druge semenke raznih boja, oblika i veličina, cele ili razmrvljene. One će upravo zato što odudaraju od ostale hrane izazvati znatiželju i privući ribu "da vidi o čemu se radi".


Način hranjenja

Već smo rekli da nije nevažno hoćemo li svu hranu bacati odjednom ili to činiti u više navrata. To će zavisiti o vrsti ribe koju lovimo ali i o vrsti hrane.

Glavno je pravilo da ako lovimo ribu na površini, onda moramo konstantno bacati manje količine hrane koja se brže topi kako bi se na površini stalno održavao oblak hranljivih čestica. Takođe, dobro je da znamo koliko su čestice hrane "aktivne", odnosno za koliko se vremena potpuno rastapaju i nestaju u vodi. To će nam usloviti vremenske intervale u kojima ćemo dohranjivati.

Suprotno tome, ako ribu lovimo na dnu, bolje je odmah baciti veći dio hrane ali koja se sporije topi u vodi. Ovo i zato da ne bi hranu bacali u jato riba koje su se već skupilo i uplašili ih.

Zato je važno poznavati karakteristike hrane koju koristimo kako bismo znali iskombinirati ono što je optimalno za konkretni ribolov. Možda će gore napisano pomoći da drugi puta kad kupujemo gotove hrane od trgovca ili iz drugih izvora potražimo "informaciju više" o onome što nam se nudi jer doista nije svejedno koju ćemo hranu odabrati.






 Izvor
Pijani Tvor

Коментари

Популарни постови са овог блога

Fider link

Olovo za sondiranje - Feeder